Tesina stran

Nemški ovčar

Nemški ovčar je skoraj v vsem prvi, a v vsem drugi.

Nemški ovčar

Nemški ovčar je hiter, gibčen, eleganten, z življenjsko močjo, ki je ne najdemo pri nobeni drugi pasmi. Pripravljen je sedeti zraven invalidskega vozička ves dan, hoditi ob človeku na berglah s polžjo hitrostjo, teči ob nekom ure in ure, ali paziti na čredo ovac od sončnega vzhoda do sončnega zahoda.

Mišična struktura

Zaradi svoje mišične strukture so atleti, ki imajo telo zgrajeno tako, da je izjemno vzdržljiv pes. Nemši ovčar je zelo zvest pes, ki si želi le tega, da je ob svojem gospodarju. Njegov plemenit karakter je viden v njegovem izrazu. Na svojega gospodarja pazi bolj kot katerakoli pasma. Redko se spoprijatelji s tujci, je oprezen, hkrati pa je pripravljen sprejeti vsakogar, ki je po mnenju gospodarja sprejemljiv. Če njegov gospodar ni prepričan, da je tujec sprejemljiv, se on postavi ob svojega gospodarja in tujcu s tem nakaže, da je bolje, da se ne približuje.Močan je dovolj, da povleče majhnega otroka s poti, na kateri se pojavi nevarnost. Je inteligenten dovolj, da se nauči, da mora sprejeti druge živali, če njegov gospodar to želi.

Zaščitniška narava

Njegova zaščitniška narava nam narekuje, da ga začnemo socializirati v zgodnji mladosti, tako bo sprejel otroke, druge živali, kot tudi druge ljudi. Naučiti se mora, da ni center vsega sveta in da se mora temu svetu mirno prilagoditi. Srečen je v naravi, je dober spremljevalec pri nočni sprehodih, lahko pa se prilagodi tudi življenju v majhnem stanovanju. Ne glede na življenjski prostor, v katerem živi, mora imeti dovolj vsakodnevne vadbe. Vedno moramo vedeti, da je on predvsem altet in da mora imeti možnost, da se v tem tudi izkaže. Nemški ovčarji niso idealna pasma za vsakogar. Če je človek redko doma, ki ima malo ali nič časa, ki bi ga posvetil psu, ki nima namena vaditi s psom ali ga kakorkoli trenirati, ali igrati se z njim, je bolje, da si izbere drugo pasmo.

Pogumni in skrbni

Nemški ovčarji so pogumni, pozorni, skrbni, drzni, ubogljivi, zelo ljubeči in zelo inteligentni.Poznani so po zvestobi in pogumu in so zelo protektivni. So mirni, samozavestni, a ne sovražni. Imajo visoko sposobnost učenja. Radi imajo človeško bližino in so oprezni do tujcev. Zelo so tenkočutni in imajo zelo radi otroke. Zelo močan in agilen pes. Zelo močnega karakterja, živahni, energični, čuječi, samozavestni, zelo vzgojljivi in nepodkupljivi; vztrajnost in borbenost sta vidni karakterisitiki čistokrvnih nemških ovčarjev, zato je izredno sposoben delovni pes, še posebej kot čuvaj, spremljevalec, pes za obrambo in pastirski pes. Zaradi njihove vohalne sposobnosti, ko tiho in odločno gredo po sledi, so izjemno uporabni pri sledenju in iskanju. Vedno se moramo zavedati, da je nemški ovčar deloven pes, da je bil vzgojen kot pes, ki lahko ves dan teka po travniku in pazi na ovce, da se ob tem nikoli ne utrudi in se niti ne dolgočasi.

Ločenost od svojega gospodarja ga onesrečuje. Kljub temu, da je v svetu veliko pasem, ki so bile vzgojene za čuvaje, je nemški ovčar edinstven in ga je potrebno tretirati kot takega-s spoštovanjem, ponosom in se zavedati njegovih potreb.

Življenjska doba

Nemški ovčarji dosežejo starost 12-15 let, če je zanje dobro poskrbljeno, če imajo dovolj vadbe, če so primerno hranjeni ter dobro tretirani.

Težave

Težave v obnašanju se pokažejo pri tistih nemških ovčarjih, ki pogrešajo stimulacijo in vadbo. Zavedati se moramo, da je nemogoče biti izjemno inteligenten in fizično zmogljiv, in pričakovati, da bo brezdelje osrečilo nekoga takega.

Agresivnost in napadalnost se pojavljata le pri tistih nemških ovčarjih, ki imajo slabo vzgojo, ki niso bili socializirani pravočasno, ki so izolirani od drugih ljudi in živali, ki imajo premalo vadbe in so prepuščeni samim sebi.

Dobro vzgojen, prilagojen in treniran nemški ovčar je prijazen do drugih živali, ima rad otroke in se dobro prilagodi vsem družinskim članom.

schutzhund-državni testi obrambnih psov

Schutzhund je nemška beseda, ki pomeni 'pes za zaščito'. Nanaša se na šport, ki se osredotoča na razvoj tistih potencialov v psih, ki jih naredijo bolj uporabne in s tem srečne spremljevalce svojih lastnikov.Ta šport delovnih psov daje priložnost lastnikom psov, da izučijo pse in jim omogočijo tekmovanja. Schutzhund je...

uuu...ful lepi kuža :) tvoja best frendica..neč lepo lepo

anja